cum invatam copilul sa citeasca

Încă de când așteaptă primul copil, părinții sunt bombardați cu mesaje despre creșterea și educația copiilor, iar printre acestea se numără și cele care evidențiază importanța lecturii. Beneficiile lecturii în fiecare etapă a dezvoltării unui copil sunt bine documentate. Dragostea de citit deschide ușa către aventuri, învățarea de lucruri noi și o serie întreagă de abilități lingvistice cheie, cum ar fi dezvoltarea vorbirii și construirea vocabularului. Petrecerea timpului citind creează, de asemenea, momente speciale care întăresc legătura dintre părinți și copii.

Din fericire, să crești un mic cititor este o misiune distractivă, plină de satisfacții și relativ ușor de făcut, cu puțină organizare. Copiii învață să iubească cărțile cu mult înainte de a învăța să citească, de aceea dacă sunt familiarizați cu lectura de mici, au șanse să învețe să se bucure de citit pe măsură ce cresc.  Doar 10 până la 15 minute pe zi cu o carte sunt suficiente pentru a trezi interesul copiilor.

Etapele cititului la copii

Deși fiecare copil este diferit, există câteva repere pe care le putem observa pe măsură ce se dezvoltă abilitățile de citit.

1. De la naștere până la 18 luni

Copilul înțelege câteva fraze simple, se uită la cărți și încearcă să întoarcă paginile și poate începe să imite vorbirea. La aproximativ 1 an, copiii pot reproduce deja câteva cuvinte și încet, încet pot face asocieri cu imaginile.  

Când li se citește, copii mici preiau elementele din cărți în materie de vocabular și structura limbajului, numere și concepte matematice, culori, forme, animale, contrarii, maniere și tot felul de informații utile despre cum funcționează lumea. În plus, atunci când i se citește cu voce tare, copilul conectează cărțile cu sunetul familiar al vocii părintelui și cu apropierea fizică pe care o aduce lectura.  În primul an se construiesc asocieri pozitive cu cărțile care vor dura toată viața.

2. Între 18 luni și 3 ani

Copilul își îmbogățește vocabularul, ajungând la 800 – 1.000 de cuvinte la aproximativ 3 ani. Îi face plăcere să asculte cărți familiare, repetă fraze din cărțile preferate și imită personajele. La această vârstă, copiii cer deja să li se citească.

Este de reținut că, în cazul copiilor mici, lectura are loc pe tot parcursul zilei. Lectura nocturnă, la culcare, este o rutină familiară pentru părinții copiilor mici. La povestea de seară, atmosfera ar trebui să fie calmă, lumina difuză și lectura ar trebui să se termine cu o scenă liniștită care să stimuleze somnul.

Să le oferi cărți copiilor mici este una din cele mai bune modalități să îi determi să încetinească ritmul și să se concentreze.  

3. Între 3 și 5 ani

Copilul recunoaște unele litere și încearcă să le scrie. Știe să țină corect cartea și întoarce paginile. Acesta identifică acele cuvintele care rimează, folosește propoziții și învață scene întregi din cărțile care sunt citite cu voce tare.

Cum trezești în copilul tău dragostea pentru citit în 12 pași?

Odată ce cunosc beneficiile lecturii și etapele cititului, părinții se pot organiza pentru a stimula dragostea de lectură a copiilor lor și a-i ajuta să citească de plăcere. Există câteva linii directoare de care să ții seama atunci când îți obișnuiești copilul cu lectura.

1. Începe imediat.

Bebelușii învață limba de la adulții care le repetă și le citesc cuvintele. Când îi citești micuțului tău, vorbește despre personajele și obiectele din carte sau despre sunetele pe care le fac animalele. Vocea îi ajută pe copii să dea sens literelor și imaginilor pe care le văd. Pe măsură ce citești, variază ritmul și tonul vocii și încearcă accente sau voci diferite pentru diferite personaje. Acest lucru menține copilul implicat și face povestea mult mai interesantă.

2. Citește cu voce tare, în fiecare zi.

Poți citi orice unui nou-născut, o carte de bucate, un roman, un manual pentru părinți. Contează foarte mult sunetul vocii tale, cadența textului și cuvintele în sine. Cercetările au arătat că numărul de cuvinte la care este expus un copil are un impact direct asupra dezvoltării limbajului și alfabetizării. Limbajul trebuie să fie viu și îndreptat către copil. Sigur, este bine să începi să citești cu voce tare cărțile pentru copii care vor face parte din prima bibliotecă a copilului. Dar nu te simți limitat, doar asigură-te că este o activitate făcută cu bucurie și plăcere.

3. Folosește-ți simțurile.

Bebelușii cărora li se citește învață că lectura este distractivă și poate implica toate simțurile: senzația paginilor, mirosul lipiciului, imaginile, sunetul vocii părintelui. La vârstele mici, cărțile texturate sunt deosebit de bune pentru experiența tactilă a copilului.

4. Pune copilul să vorbească.

Bebelușii pot începe să emită sunete ca răspuns la lectură. Acesta este motivul pentru care multe cărți pentru această vârstă conțin cuvinte aleatorii sau sunete de animale care sunt mai ușor de imitat. Dacă copilul face zgomot, răspunde. Poate că nu are sens pentru tine, dar este o formă de comunicare.

5. Oferă exemplul personal.

Este important pentru copii să vadă lectura ca pe ceva distractiv și plăcut de făcut, mai degrabă decât ca pe o sarcină dificilă. Cea mai bună modalitate este de a le arăta propriul exemplul. Dacă copiii te văd citind des, vor fi încurajați să citească la rândul lor. Cititul ajută și la a ține copiii departe de ecrane, așa că este recomandat ca și părinții să lase pe cât posibil telefonul din mână atunci când vor să încurajeze cititul.

6. Fă lucrurile treptat.

Desigur ca pana acesta va incepe sa citeasca propriu-zis va fi nevoie ca acesta sa invete intai alfabetul, iar apoi sa invete sa citeasca intai pe litere, apoi pe silable, apoi cuvinte intregi, pana cand va deprinde tot mai bine procesul de citire. Pentru a-l invata alfabetul poti folosi si un set didactic cu litere sau un abecedar. Dupa ce a facut primii pasi un mare ajutor in procesul de invatare a cititului va fi o carte cu scris mare care sa contina si poze sau clasicele carti de colorat pentru citit. Nu iti face griji, chiar daca a ramas la inceput in urma, exersand cat mai mult poate face progrese neasteptate!

Pe măsură ce copilul crește, citește întâi cuvinte, cu voce tare. Dacă este un cititor timpuriu, el va începe să sublinieze literele și cuvintele pe care le recunoaște. Apoi, citește pe rând propoziții. Pe măsură ce abilitățile lui cresc, puteți citi câte o pagină și apoi capitole. Pe măsură ce citiți împreună, pune-i întrebări despre ceea ce citiți: „Ce crezi că se va întâmpla în continuare?” „De ce crezi că elefantul a făcut asta?”

Timpul pe care îl petreceți citind cu voce tare va ajuta la construirea încrederii în a vorbi cu voce tare și va întări ceea ce a învățat copilul.

7. Ai răbdare.

Nu-ți face griji dacă copilul nu citește cărți elaborate. Cărțile de benzi desenate sau romanele cu multe ilustrații, de exemplu, pot fi un bun început. Îi poți prezenta copilului mai multe opțiuni, dar nu îl forța și lasă-l să descopere lectura în ritmul lui.

8. Ascultă-ți copilul.

Pe măsură ce micuțul tău crește, fii atent la interesele sale. Dacă este atras în mod deosebit de un anumit subiect, cum ar fi dinozaurii, încearcă să găsești cărți pentru copii pe această temă. Copilul va înțelege astfel că o carte este un instrument cu ajutorul căruia poți afla mai multe despre lucrurile care ne pasionează.

9. Fă din citit o rutină.

Să faci din lectură o activitate plăcută pentru copil presupune în primul rând să încorporezi cărțile în rutina voastră zilnică. Creați un timp special pentru citit înainte de culcare sau în drum spre școală, dacă mergeți cu transportul în comun. În timp ce petreceți timp citind, asigură-te că nu aveți parte de distrageri, precum telefoanele mobile sau televizorul.

În afara cititului acasă, alegeți să mergeți împreună la bibliotecă și la diferite evenimente de lectură pentru copii. Astfel de activități sunt o modalitate excelentă de a arăta că cititul este atractiv și nu se limitează la mediul familiar al locuinței.

10. Respectă preferințele copilului.

Pe măsură ce crește, copilul te va surprinde cu gusturi și opinii independente. Chiar dacă nu ești pasionat de zâne sau camioane vorbitoare sau poate nu înțelegi anumite cărți, respectă alegerile copilului tău.

Atunci când îi citești sau citiți împreună, ghidează-te după ce îți cere copilul tău. Lasă-l să întoarcă paginile, repetă anumite pasaje care îi plac și imită vocile personajelor dacă el își dorește asta. Vei crea astfel o legătură între voi și vei întări faptul că cititul este o activitate distractivă.

11. Extinde lumea copilului tău.

Uneori, copiii sunt atrași de cărți care părinților nu li se par educative. Nu îi nega alegerile, dar încearcă să-l orientezi activ și către alte cărți. Cel mai important, nu îți fie teamă să expui un copil mic la subiecte diverse.  Chiar și geologia, istoria artei și viața în diferite culturi pot fi împărțite în capitole mici și pot fi prezentate într-un mod interesant pentru copii.  La o anumită vârstă, copiii pot începe să graviteze exclusiv către povești care prezintă un protagonist asemănător lor. Profită de această perioadă pentru a le prezenta personaje creionate cât mai constructiv.

12. Alege cărți diverse.

Este de preferat pentru copii să fie expuși la cărți care prezintă varietatea tradițiilor culturale și structurile familiale care coexistă în comunitățile în care trăiesc. Expunerea copiilor la diversitate în cărți îi va pregăti pentru viața într-o lume diversă.

Este important să reținem că și mediul pe care îl creăm copiilor pentru a citi este important. Creează un spațiu confortabil, eventual un colț special dedicat lecturii, în care copilul să se simtă stimulat și să își dorească să citească. Pune-i la îndemână copilului cărți accesibile, relevante și interesante și oferă-i cât de des poți propriul exemplu.

Articol scris de: Ioana Marinescu

Parenting

Lasa un comentariu

Toate comentarile necesita aprobare inainte de a fi publicate.

Categorii produse